5 saker du inte får missa i Funchal

Funchal är den vackra ögruppen Madeiras huvudstad. Det är en av de portugisiska städerna som lockar flest turister årligen. Rent historiskt är Funchal viktig. Ingen mindre än Christofer Columbus var en av nybyggarna. På grund av sin natursköna omgivning, sin vackra arkitektur och härliga stadsliv så bör man absolut försöka passa in några dagar i Funchal när man besöker Maderia. Här kommer fem måsten:
1. Gamla Stan.
De äldre stadsdelarna är charmiga och rikt utsmyckade. Enklaste sättet att ta sig dit är att använda spårvagnen. På gågatorna i gamla stan är det fullt av folk nästan dygnet runt. Utbudet av restauranger, krogar och barer är mycket stort. Även nattlivet är på topp för den som tycker om att festa. En annan fördel är att avstånden är ganska korta. Med andra ord går det alldeles utmärkt att promenera. Du kan också känna dig trygg, men var dock uppmärksam på ficktjuvar där folkmyllret är som tätast.
2. Madeiras botaniska trädgård.
Ett absolut måste under ett besök i Funchal är den botaniska trädgården. Den ligger perfekt placerad i en sluttning med utsikt över Funchal. Regeringen köpte upp en oerhört vacker 1800-tals herrgård som tillhörde en rik adelsfamilj i området. Sedan gjorde de om den till en trädgård dit även allmänheten är välkommen. Totalt går det att beskåda över 2000 växter, mycket tack vare Madeiras, i det närmaste, tropiska klimat. Vissa av dem har sorgligt nog blivit relativt ovanliga i det vilda. I anslutning finns en fågelpark med flera exotiska och sällsynta fåglar från hela världen.
3. Funchals katedral.
Byggdes av de första kolonisatörerna och har en speciell gotisk stil med vackert hantverk i sten och metall. En av få byggnader som finns kvar från den allra första tiden för staden och slutfördes under tidigt 1500-tal. En av sevärdheterna på insidan är ett fantastiska silverkors som donerades av Kung Manuel I av Portugal. Genom åren har väder och vind slitet på katedralen, men den har blivit restaurerad och hålls öppen för turister från hela världen. Vill man se en unik del av Funchals historia får man inte missa katedralen.
4. Åka linbana.
Mellan Funchal och byn Monte går en berömd linbana. Den går högt över marken och ger väldigt fin utsikt över både Funchal och den vackra naturen som omger staden. Det finns två stycken och den kortare startar direkt från den botaniska trädgården. Linbanan får mycket underhåll och anses väldigt säker, men är du höjdrädd kan det bli en utmaning. Samtidigt är det en unik upplevelse som är väl värd den relativt låga avgiften.
5. Forum Madeira.
Gillar du shopping finns flera köpcenter i Funchal du inte vill missa. Ett av dem är Forum Madeira. Där finns flera stora internationella varumärken. Dessutom bjuder köpcentret på en fräsch och lite annorlunda atmosfär. Något annat som svenskar brukar uppskatta är att försäljarna inte brukar vara så aggressiva som på vissa andra ställen utomlands, utan vanligtvis brukar man få vara i fred, till och med i de mest populära turistbutikerna. Överlag bjuder Funchal på bra shopping och eftersom valutan är euro brukar det vara lätt att jämföra priser. Förhoppningsvis finns chansen att göra flera bra affärer.