Aktiv semester på Madeira

Ön Madeira har sedan länge till största delen uppskattats på grund av sina trädgårdar och sin bedövande vackra natur. På grund av dess läge, mitt i den vindpinade Atlanten, har Madeira länge varit ett mer eller mindre bortglömt resmål för de allra flesta semestersugna svenskar. Genomsnittsbesökaren har, under större delen av den tid Madeira fungerat som resmål, varit i genomsnitt 60 år gammal.
De få som ändå hittat till ön har till största delen valt att resa dit på grund av öns natur, de stillsamma omgivningarna och vackra botaniska trädgårdar. Den som vill se dessa gör bäst i att åka till Madeira någon gång i mars och april då blomningen är som allra vackrast. Annars är ön ett lämpligt resmål under större delen av året, på grund av dess läge (ön ligger på samma breddgrad som Marocko).

Madiera, för den äventyrslystne

Under de senaste åren har Madeira dock fått ett uppsving, mycket beroende på det oroliga läget i tidigare turistländer som Egypten och Turkiet. Det innebär att ön i dagsläget är långt mer välbesökt än vad den var för bara några år sedan. Många uppskattar de vitt skilda aktiviteter som erbjuds på ön. Du kan ägna dagen åt att vandra i det klippiga landskapet eller genom fantastiska trädgårdar, för att sedan tillbringa kvällen på en pubrunda i huvudstaden Funchal. Här finns verkligen allt för en perfekt semester, även för den som helst gör annat än att ligga och sola på stranden.
Vandring är förstås ett givet kort när du besöker Madeira. Ön har åtskilliga vandringsleder som tar vandraren genom det fantastiskt varierande landskapet, eller välj att ströva längs en levadra. Levadror är grävda kanaler som leder vatten från källorna till jordbruken. Den mest kända av dessa levadror kallas Levada do Castelejo. Att vandra längs den kanalen tar ungefär tre timmar i anspråk. Vandringen slutar vid en bar där det serveras lokala delikatesser och, förstås, madeiraviner.
Den som istället föredrar att hålla sig i närheten av havet kan istället prova någon av de naturliga saltvattensbassängerna i Porto Moniz, på nordvästra delen av ön. Här kan du bara i lugna pooler medan Atlantvågorna rasar utanför. Området är även oerhört naturskönt, och passar även bra för den som hellre fotograferar än badar. I Ponto Moniz finns även några av Madeiras allra bästa fiskrestauranger, som förstås också är väl värda ett besök.
Monutainbike-fantasten kommer också få valuta för pengarna. Ön är som gjord både för turcykling, men framför allt för så kallad down hill, där det gäller att cykla så snabbt som möjligt nerför någon av de många bergssidorna. Madeira har hela sju bergskammar, alla ihopträngda på en yta mindre än Öland. Detta innebär förstås också att ön är ett uppskattat resmål för den som uppskattar bergsklättring.
För de som hellre håller sig på havet finns förstås åtskilliga äventyr att prova på. Vad sägs om djuphavsfiske i Atlanten eller val- och delfinsafari med utgångspunkt på öns sydligaste del, Caniçal. Kort och gott, ett perfekt resmål för den som längtar efter någonting mer än bara sol och bad