Sol och bad på Madeira

Även om Madeira inte brukar besökas av de som främst har sol och bad på agendan, så inbjuder naturligtvis ön till en rad sköna stränder och solbadande. Klimatet är minst sagt behagligt här och vad kan vara en bättre kombination än en skön fotvandring, som turister oftast kommer till ön för, och sedan ett avkopplande bad på en av stränderna? I den här artikeln kommer några användbara tips på Madeiras bästa ställen för sol och uppfriskande bad.

Typ av stränder

För det första ska det nämnas att Madeira är en vulkanisk ö, vilket innebär att sanden på stränderna är mörkare och lite mer rödfärgad, än vad man är van vid på t.ex. Mallorca. Alla Madeiras stränder är heller inte sandstränder utan utgörs av små stenar, s.k klapperstenstränder. Då ön är full av berg och klippor, är snorkling och dykning alldeles förträffliga aktiviteter att utöva.
I Funchal – huvudstaden, har man även anlagt en strand vid marinan som också den består av stenar.
På de portugisiska stränderna och så även på Madeira, finns generellt badvakter till hands för att öka tryggheten. De flesta stränder har även ett flertal aktiviteter att erbjuda såsom vattensporter och spel i allmänhet, dykning och en del båtuthyrning.

Praia Formosa – öns längsta strand

Madeiras längsta och mest kända strand heter Praia Formosa och har en mörk lavasand. Tillsammans är det fyra stränder som har satts samman till en enda och det erbjuds en rad aktiviteter på alla fyra. Praia Formosa ligger väster om Funchal så att man sedan har nära till ett hotell och shopping eller nattliv. Det ligger också en hel del strandbarer som håller öppet till sent samt omklädningsrum och en skateboardramp. Vattnet är av utmärkt kvalité och lämpar sig även för den som vill titta på naturen under havsytan.

Machico och Calheta- två konstgjorda stränder

Även anlagda stränder finns att besöka på Madeira. Machico är två sammansatta stränder med kritvit sand för den som är trött på den mörka lavan. Stranden har fått sitt namn från den närliggande staden med samma namn och figurerar på öns östra kust.
Även Calheta på öns sydvästkust är en anlagd strand med vit sand som importerats från fastlandet. Den sköna sanden ger möjlighet till beachvolley och är en bra strand för barnfamiljer.
Som en liten parentes kan man även nämna Ribeira Brava som inte ligger så långt därifrån. Den har en fontän i mitten samt grunda pooler för bebisar och småbarn. Stranden är helt nyrenoverad. Även Ponto Gorda vid Lido har pooler för de minsta.

Klippor vid Prainha

Längs med vandringsleden vid Ponta de São Lorenço, på Madeiras östligaste del, ligger en liten strand som är fantastisk att bada och snorkla på då den täcks av klippor och har svart lava i mitten. Många vandrare stannar till här för ett dopp efter den uppvärmande ”promenaden” och stranden brukar aldrig bli proppfull.

Grutas de Sao Vicente

Även om detta inte är någon strand så har grottorna vattengångar där man kan gå i och svalka benen. Själva grottorna bildades redan för ca 400 000 år sedan och är väl värda ett besök. De underjordiska gångarna är magiska och mycket intressanta att ta sig igenom med guide.