Populära vandringsleder på Madeira

Madeira är inte bara känt för det goda och söta Madeira-vinet och de många blommorna. I många år har ön varit ett resmål för äldre människor som uppskattat lugnet och naturen och de många vandringslederna som sträcker sig runt hela ön. Nu börjar den yngre generationen ta fasta på allt vad Madeira har att erbjuda och hurtiga och sportiga fotvandrare snor på sig vandringskängorna och ger sig ut i detta sagolandskap som kombinerar motion och upptäcktsfärder på en och samma gång.

Levadorna

De mest berömda vandringsstigarna på Madeira är levadorna som bjuder på stor variation i svårighetsgrad. Det finns således alltid någon stig som passar den oerfarne medan den äventyrslystne kan bestiga vulkaniska berg och boosta sin egen kondition.
Levadalederna går utmed kanaler som bidrar till att ge vatten till de södra delarnas odlingar, då den norra sidan på ön där de ringlar sig, är rikare på regn.
Tre namn på leder som är utsedda till några av världens bästa, följer nedan.

  • Levada do Castelejo
  • Levada Portela
  • Pico Areeiro-Pico Ruivo

Den som vill ha en tämligen enkel vandringsstig, kan med fördel börja med Levada do Castelejo som tar ungefär 3 timmar. Blir man hungrig på vägen så behöver man inte misströsta – passionsfrukt och avokado växer utmed stigarna och när vägarna delar sig och gör pauser, så kommer man att kunna titta närmare på lokalbornas trädgårdar och komma närmare ortsbefolkningen.
Den som är ute efter en medelsvår vandring, kan sikta in sig på Levada Portela som är en 17 km lång sträcka där berg och uppförsbackar väntar. Man kan välja mellan att starta ute vid kusten och ta sig inåt ön, eller tvärtom. Både kusten och de storslagna bergspartierna bjuder på mäktiga vyer så glöm inte kameran och en stor flaska vatten.
Vill man ge sig på en riktig utmaning och boosta kroppen till max, ska man ta sig an Pico Areeiro-Pico Ruivo – en av öns svåraste leder. Den 15 km långa vandringen kan verka någorlunda kort men eftersom man ska bestiga berg på ca 1869 m.ö.h så kommer det att kännas i både ben, rumpa och fötter när man kommer ner igen. Inte att rekommendera för nybörjaren och även en van vandrare får räkna med en hel dags arbete. Det gäller verkligen att ha rätt utrustning med sig och tillräckligt med vatten.

Vandringsleder för den som samtidigt vill njuta av sevärdheter

Om det inte bara är motion och utmaningar som man är ute efter, utan även att få se Madeiras utsökta natur och växtlighet eller andra sevärdheter samtidigt som man knatar framåt, så är Cabo Girão ett bra alternativ. Här kommer man att mötas av många blommor, havsvyer och blå vattenkanaler som också kan bjuda in till ett friskande dopp.
Levada de Risco är en annan magnifik vandringsled, som tar en genom vattenfall och regnskog och tar man sig från Monte till Jardim Botanico i Funchal, så får man även titta på sevärdheter under de 2 timmar som vandringen pågår. Den här vandringen sker mer i lite mer ”stadsmiljö” även om naturen är påtaglig och man får både en skymt av centralstationen vid Caminho das Babosas och torget Largo do Fonte innan man hamnar på den botaniska trädgården i all sin prakt.