Sevärdheter i Madeira du inte får missa

Madeira är en pärla ute i Atlanten, Cristiano Ronaldos hemö och en region med ovanliga blommor, så långt ögat kan nå. Ön Madeira har ett sagolandskap med berg och dalar och det sköna, inte alltför heta klimatet gör att man har lust att stanna i veckor. Än så länge har Madeira dock inte varit ett förstahandsval för unga turister och det beror främst på att folk inte har vetat om öns vackra egenskaper. Men detta börjar förändras och nu öppnar ön upp för en ny slags människor som vet vad trender och design innebär. Därmed håller Madeira på att bli en förnyad ö, trots att man håller på gamla traditioner och bevarar sitt ursprung. Här följer några sevärdheter på ön som inte bör glömmas bort under vistelsen.

Den nya hamnpiren i Funchal

Under år har nu Funchals hamnområde fått sig en rejäl ansiktslyftning och då just hamnen har varit stadens viktigaste del sedan upprättelsen för 500 år sedan, så ska man passa på att gå hit. Drick de typiska Madeira-vinerna i nydesignade glas, promenera längs med restaurangerna där fiskar och humrar ligger och simmar i sina akvarier och avsluta med ett kvällsdopp vid stranden som är helt nygjord.

Vandra i laurisilva – lagerskogen

Madeiras landskap är fantastiskt vackert och bjuder in till många utflykter och vandringsleder. I den berömda lagerskogen, kallad laurisilvaskog, hittar man en frodig växtlighet och speciella djurarter, såsom Madeiraduvan. Det finns många vandringsleder på ön och de brukar kallas Levadavandringarna. Även de vulkaniska bergen har vandringsleder och då hela skogen är med på Unesco:s världsarvslista, är detta en gigantisk sevärdhet i sig. Vill man inte använda benen så är en mountainbike ett annat självklart val. Idag finns det också äventyrsresor eller träningsresor som går till denna gamla ”pensionärs-ö” där turistens medelålder faktiskt har varit över 60 år. Men nu kommer det alltså in mer friskt blod när Madeirabesökaren är på jakt efter adrenalinkickar istället.

Fiskebyn Camara de Lobos

På tal om pensionärer kanske inte så många visste att Winston Churchill brukade åka till Madeira med pensel och staffli för att måla. I den lilla fiskebyn Camara de Lobos har den engelske f.d. premiärministern kopplat av från möten och krig, genom att begrunda den vackra naturen. Och det med rätta för i Camara de Lobos, bara några kilometer väster om huvudstaden Funchal, ligger de färgglada fiskeskutorna sida vid sida och har sällskap av nyfikna delfiner som kommit in för att se sig om efter ett skrovmål. Den enorma parken ovanför hamnen på en klippa, får en att verkligen vilja röra på benen för att belönas med utsikten uppe på toppen.

Museu da Quinta das Cruzes

Det anrika palatset i Funchal har upprättats för öns gamla härskare som byggde det på en kulle och på så sätt fick tillgång till utsikt och spaning efter fienden, året runt 24/7. Idag är det ett museum med antika möbler, genuin konst och en orkidéträdgård där man kan gå och njuta i timmar.

Grutas de Sao Vicente – grottorna vid Sao Vicente

Ännu en liten by att ha i åtanke, är Sao Vicente på norra delen av Madeira. Här finns det underjordiska kanaler i form av grottor som uppenbarade sig redan för 400 000 år sedan. Om man kommer hit, kan man boka en tur med en guide som förtäljer en allt om dessa underjordiska gångar där man både kan ta ett dopp, färdas med liten kanot och gå över broar.